Brandskydd

Att ha brandskydd i ditt hem är nästan ett måste idag och det finns några olika skydd som du kan välja att ha i ditt hus. Du kan också välja att ha alla om du vill vara extra skyddad. Det är viktigt att veta att dessa skydd inte alltid förhindrar att elden sprider sig men för det mesta gör de det.

Brandvarnare

Brandvarnare är precis som namnet säger, en pryl som varnar dig när det har blivit rökutveckling i ditt hem. Många av dem sitter i taket och går på batterier och det innebär att du måste se till att byta dessa med jämna mellanrum för att undvika att den inte fungerar när du väl behöver den. Ibland kan dessa fungera för bra och varnar även om du har bränt maten i ugnen. Om du utsatts för rök så kan du utveckla rethosta, då finns nipaxon att köpa på apoteket. Detta lindrar din hosta.

Brandsläckare

Detta är ett annat skydd som kan finnas i hemmet eller i bilen om det skulle behövas. Du bör dock tänka på att en brandsläckare som ska vara i hemmet ska vara minst A eller B klassad. Pulversläckare är lättare att använda och har mer släck-effektivitet per kilo. En pulversläckare är underhållsfri medan en skumsläckare kommer behöva regelbunden omladdning. Det finns inga regler som säger att du måste ha en speciell släckare utan du väljer själv det som du tycker passar bäst för dig. Det rekommenderas av brandskyddet att du bör ha en pulversläckare på minst 6 kg.

Brandfilt

En brandfilt kan vara bra att ha i nödfall. Du kommer inte kunna släcka stora bränder med filten men du kan släcka eventuella små bränder. Brandfilten består av en eller två lager med glasfiberdukar och det är rekommenderat att ha en brandfilt som är 120 x 180 cm. När du använder filten rätt så kommer den att kväva elden men om du inte vet hur den ska användas, eller gör fel kommer detta inte hjälpa dig. Lägg filten bestämt över branden och tryck neråt. Skulle det börja brinna i någons kläder så ska du helst lägga personen ner och trycka filten över.

Brandsäkerhet

Ju mer du vet om branden och hur du släcker den, ju fler bränder kan du släcka. I skolan får barnen ofta lära sig brandsäkerhet och det får prova på att släcka eld. De får också lära sig teori och svara på frågor om bränder. Brandsäkerhet finns också för vuxna personer och det är väldigt viktigt att veta hur du ska bete dig och hur du ska hjälpa andra som behöver hjälp. Om du vill vara säker så bör du välja att ha alla dessa tillbehör i hemmet och i sommarstugan eller var du kan tänkas befinna dig.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Misabsprinkler.se – Texter och info om brandskydd