Vilken typ av brandsläckare ska jag välja?

De flesta av oss tycker att det är mysigt att sitta inne i stugvärmen med ett par tända ljus. Särskilt när den mörka tiden på året har gjort sin entré och kylan utanför är sträng. Elden har i alla tider förfört människor, spridit glädje och varit ett livsnödvändigt redskap. Men det kan också vara vår värsta fiende om vi är oförsiktiga eller om olyckan är framme. Det räcker med ett illa placerat värmeljus för att katastrofen ska vara ett faktum. Under december månad i Sverige ökar husbränderna med 40 %, mycket på grund av användandet av levande ljus.

Hur skyddar man sig?

Förutom det uppenbara, att man har brandvarnare i huset, så finns det ett par andra saker som är bra att ha till hands ifall olyckan är framme. Att alltid ha en fungerande brandsläckare nära till hands kan vara skillnaden mellan ett tillbud och en katastrof. Just brandsläckare eller brandfilt är något som man lätt glömmer bort att skaffa i förebyggande syfte. Man upptäcker att man behöver dem när det redan är för sent. Det är inte bara i hemmet en brandsläckare är bra. Brandsläckare även på bilsemestern är mycket klokt att ha med sig, och de finns i väldigt smidiga format gjorda för att ha med i bilen.

Olika sorters brandsläckare

Pulversläckare består av en pulverblandning som har bra släck-kapacitet. Det är ofta förstahandsvalet när privatpersoner handlar brandsläckare. Nackdelen med dessa är att det blir mycket smuts. Det är ett fint pulver som lätt letar sig in i skrymslen. Koldioxidsläckare är effektiva för att släcka flammor, däremot inte lika effektiva på glöd. De lämnar dock inga spår. Skumsläckare innehåller bara vatten och en harmlös tillsats. Det gör den effektiv för släckning, men inte bra på elektronik. Vattensläckare finns också, de är effektiva på träbränder och i textilier, men som med skumsläckaren är vatten och elektricitet en farlig kombo. Att välja släckare med omsorg kan vara skillnaden mellan liv och död. Och det är viktigt att vara beredd innan olyckan är framme.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Misabsprinkler.se – Texter och info om brandskydd