Diskoteksbranden i Göteborg

Diskoteksbranden i Göteborg var en katastrof som lämnade kraftiga spår lång tid efter själva händelsen. Att så många unga, som i de absolut flesta fall kände varandra, fick sätta livet till i denna anlagda brand är något som fortfarande sörjs i Göteborg idag. Även om lokalen sedan länge har renoverats och nu inhyser en ännu yngre generation i Backaplans Busland, så kommer de över 60 unga som fick sätta livet till inte att glömmas i Göteborg. Till den minneslokal som har skapats i den gamla festlokalen kan man gå om man vill hedra offren till denna katastrof.

Glöm aldrig det som hände i Göteborg!

675px-Minnesmarke_diskobranden_GbgDen katastrofala höstnatten i Göteborg kunde ha förebyggts. Hade den då lediga lokalen på Backaplan till exempel haft godkända brandvarnare eller ett sprinklersystem hade den här tragiska natten utvecklas helt annorlunda. Tyvärr väntar vi oftast till det är försent innan vi genomför stora ändringar inom just brandsäkerhet, och likadant kan man säga att det är inom den mer abstrakta it-teknologin. I dagens högteknologiska samhälle så har kraven på säkerhet ökat, inte bara på vår fysiska trygghet, men även den som inte är lika konkret, vår trygghet på nätet. Idag kan man ta hjälp av it-säkerhet med företag som Holm Security, som hjälper dig som privatperson eller er som företag att hålla er uppdaterade inom området it-säkerhet. Holm Security har utvecklat en plattform för att utvärdera sina klienters datorsäkerhet och arbetar i ett nära samarbete både med att utbilda företag och privatpersoner i datorsäkerhet, men även med riskanalyser, att se varningsflagg och hur man åtgärder dessa problem.

Ta del av erfarenheterna efter branden

Diskoteksbranden i Göteborg lämnade en stad och ett land i djup sorg. Då som nu ser man fortfarande stadsbor ärrade av katastrofen, både fysiskt och psykiskt,och för dem som förlorade någon närstående finns det mycket som påminner om denna fasansfulla natt. Numer kan man om man vill ta del av de erfarenheter som den här branden tvingade fram, gå till minneslokalen på Hisingen och lyssna på när några överlevare föreläser om branden. Det är bland annat en av de första rökdykarna på plats, Per-Anders Lindfeldt som håller i ett föredrag tillsammans med Bobby Stankovic en av arrangörerna till diskot likväl som en av överlevarna, för att sprida kunskap och erfarenheter och därmed förebygga att något liknande aldrig händer igen. Det får inte hända igen och när det gäller brandsäkerhet är det otroligt viktigt att ta vårt kollektiva ansvar för att sprida information och kunskap om dessa frågor för att tillsammans jobba för en säkrare framtid.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Misabsprinkler.se – Texter och info om brandskydd